Zmaj koji riga vatru - Levijatan

U bibliji možemo naići na mnoge mitološke monstrume: LEVIJATANA, JEDNOROGA, VATRENE ZMIJE, ZMAJEVE, SATIRE, ANĐELE, DEMONE, DIVOVE ...


Veliki zmaj

Zmajevi se spominju u Bibliji na čak 16 mjesta! Sve dok Sveti Juraj nije ubio zadnjega zmaja, te su beštije žarile i palile mitološkim svijetom Biblije.

"A bijaše i velik zmaj koga štovahu Babilonci. Kralj reče Danielu: "Hoćeš reći da je mjeden? Gle! Živi, jede, pije: nećeš valjda kazati da ovo nije živi bog. Pokloni mu se!"
Tada Daniel uze smole, masti i dlaka, sve to ispeče, načini od toga kuglice te ih baci zmaju u ždrijelo. Zmaj proguta i rasprsnu se."

Danijel 14, 24

"Ne raduj se, sva Filistejo, što se slomi štap koji te udarao, jer će iz korijena zmijinjeg izaći ljutica što će izleći ZMAJA KRILATOGA."
...-...

Knjiga o Jobu
JAHVINE BESJEDE

PRVA BESJEDA

"Zar loviš Levijatana udicom? Zar ćeš mu jezik zažvalit' užetom? Zar mu nozdrve trskom probost' možeš ili mu kukom probiti vilicu? Hoće li te on preklinjat' za milost, hoće li s tobom blago govoriti? I zar će s tobom savez on sklopiti da sveg života tebi sluga bude? Hoćeš li se s njim k'o s pticom poigrat' i vezat' ga da kćeri razveseliš? Hoće li se za nj cjenkati ribari, među sobom podijelit' ga trgovci? Možeš li kopljem njemu kožu izbost ili glavu mu probiti ostima?
Podigni de ruku svoju na njega: za boj se spremi - bit će ti posljednji! Zalud je nadu u njega gojiti, na pogled njegov čovjek već pogiba. Junaka nema da njega razdraži, tko će mu se u lice suprotstavit'? Tko se sukobi s njim i živ ostade? Pod nebesima tog čovjeka nema! Prešutjet neću njegove udove, ni silnu snagu, ni ljepotu stasa. Tko mu smije razodjenut' odjeću, tko li kroz dvostruk prodrijeti mu oklop? Tko će mu ralje rastvorit' dvokrilne kad strah vlada oko zubi njegovih?

Hrbat mu je od ljuskavih štitova, zapečaćenih pečatom kamenim. Jedni uz druge tako se sljubiše da među njima dah ne bi prošao. Tako su čvrsto slijepljeni zajedno: priljubljeni, razdvojit' se ne mogu. Kad kihne, svjetlost iz njega zapršti, poput zorinih vjeđa oči su mu. Zublje plamsaju iz njegovih ralja, iskre ognjene iz njih se prosiplju. Iz nozdrva mu sukljaju dimovi kao iz kotla što kipi na vatri. Dah bi njegov zapalio ugljevlje, jer mu iz ralja plamenovi suču. U šiji leži sva snaga njegova, a ispred njega užas se prostire. Kad se ispravi, zastrepe valovi i prema morskoj uzmiču pučini.
Poput pećine srce mu je tvrdo, poput mlinskoga kamena otporno. Pregibi tusta mesa srasli su mu, čvrsti su kao da su saliveni. Zgodi li ga mač, od njeg se odbije, tako i koplje, sulica i strijela. Poput slame je za njega željezo, mjed je k'o drvo iscrvotočeno. On ne uzmiče od strelice s luka, stijenje iz praćke na nj k'o pljeva pada.
K'o slamčica je toljaga za njega, koplju se smije kad zazviždi nad njim. Crepovlje oštro ima na trbuhu i blato njime ore k'o drljačom. Pod njim vrtlog sav k'o lonac uskipi, uspjeni more k'o pomast u kotlu. Za sobom svijetlu ostavlja on brazdu, regbi, bijelo runo bezdan prekriva.
Ništa slično na zemlji ne postoji i niti je tko tako neustrašiv. I na najviše on s visoka gleda, kralj je svakome, i najponosnijim."

"Prokleli je oni štono dan proklinju i Levijatana probudit' su kadri!"

"Eno mora, velika i široka, u njemu vrve gmazovi bez broja, životinje male i velike. Onud prolaze nemani, Levijatan kojeg stvori da se igra u njemu."

"Ti svojom silom rasječe more, smrska glave nakazama u vodi. Ti si Levijatanu glave zdrobio, dao ga za hranu nemanima morskim."






"Savladavanje straha je početak mudrosti."

"Ne pretendiram biti u stanju dokazati nepostojanje Boga. Isto tako ne mogu dokazati da je Sotona izmišljotina. Kršćanski Bog možda postoji; isto tako i mnogi Olimpski Bogovi, ili oni drevnoga Egipta ili Babilona. Ali niti jedna od tih hipoteza nije vjerojatnija od one druge: one leže izvan domene čak i moguće spoznaje, stoga nema nikakva razloga razmatrati bilo koju od tih hipoteza."

[Bertrand Russell]
 

© 200 znanost i biblija | znanost-i-biblija.blogspot.com