Jahvino prokletstvo

Prva Božja zapovijed


Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene!


Druga Božja zapovijed

Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.

Izlazak 20, 5

Analiza 1. i 2. Božje zapovjedi:
  • Jahve je onaj bog koji je izveo Izraelce iz Egipta (povijesna netočnost - Izraelci nikad nisu bili u egipatskom ropstvu)
  • Izraelci ne smiju praviti kipove i slike drugih bogova
  • drugi bogovi postoje
  • ne smijemo im se klanjati (kleknuti, podizati ruke i spustiti ih ka tlu)
  • ne smijemo im služiti, tj. biti njihovi svećenici
  • ne zato jer drugi bogovi ne postoje ili su zli i pokvareni, već zato jer je Jahve ljubomoran bog
  • ako ne poslušamo njegove zapovjedi On će nas kazniti
  • ako je naš otac, djed, pradjed ili šukundjed obožavao nekog drugog Boga, ljubomorni Jahve će nemilosrdno kazniti nas!
  • ako smo nevjernici, kaznit će našu djecu, unuke, praunuke i šukununuke!
  • preostalih 9 božjih zapovjedi vrijede samo ako je ispunjena prva (ne ubij - ako se ne radi o vjerniku drugih bogova, ne kradi od vjernika svoga boga, ne poželi tuđu ženu ako nije oteta od neprijatelja, zarobljena u ratu ili iz neprijateljskog tabora, poštuj roditelje samo ako poštuju tvoga boga itd.). Ženama se ne zabranjuje da požele tuđega muža. Pa Biblija je (i njezinih 10 zapovijedi) ionako pisana samo za muškarce, a žena je bila njihova imovina.
Uzgred rečeno, Druga Božja zapovjed (koju je Bog uklesao u kamenu ploču):
2. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.


...ima dosta slova za urezivanje u kamen, ali Bogu to nije bilo teško. Međutim, katolici skraćuju taj trud samo na:
Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud. (?!)

Šestu Božju zapovijed (gdje se isto pomučio kod klesanja) elegantno izbacuju u cijelosti:
Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.

Oni misle da je to zastarjelo, da se svetkovanje može prebaciti u nedjelju koja je u Isusovo vrijeme bila uobičajeni prvi radni dan u tjednu. Interesantno je da u Poslanici Kološanima Pavao (?) negira ikakvo bitno ritualno značenje obrednog poštovanja Subote (ili bilo kojeg drugog dana) i propisa o jelu kojih su se svi do prije njegove izjave držali:

"Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili Subotama.

Dakle, NITI JEDAN od Novozavjetnih tekstova u kojima se spominje "prvi dan tjedna" tj. nedjelja, ne izdvaja taj dan od ostalih dana u tjednu kao dan odmora, niti ga proglašava svetim, naziva Šabatom ili bilo kojim drugim nazivom blagdana. U svakom od spomenutih tekstova prvi dan tjedna je bio uobičajeni radni dan. Ni u jednom od spomenutih dana nije bilo religijskog sastanka ili održavanja propovjedničke službe u dan koji mi zovemo nedjelja. U Bibliji nije zabilježeno da je bilo tko slavio Uskrs ili svetkovao u nedjelju. Proglašavanje nedjelje Danom Gospodnjim, postupno se uvriježilo oko 250 godina nakon navodnog raspeća. Prvo se slavila subota (sabat), pa polako uvodila i nedjelja, da bi nedjelja na kraju dominirala, a subota se izbacila (radi distanciranja od židovstva).

Navodno su neke žene došle do Isusova groba u nedjelju ujutro i našle ga praznog, na osnovu čega je zaključeno da je mrtvac odletio u nebo. Ne zna se niti odakle ideja da je Isus uskrsnuo u nedjelju, a ne u subotu, jer Židovima je subota trajala od petka uvečer (osvit subote) do subote kada zađe sunce! Polovina dana je kada sunce izlazi. Čak i da zanemarimo da je subota trajala do subote navečer, opet nije zabilježen trenutak KADA je Isus uzletio uvis iz groba u Nebo. Neposredno prije nego što su došle neke žene, ili prije u subotu? Je li "osvit dana" početak nedjelje, ili prava zora, kad izlazi sunce? Konfuzija je potpuna, a bijesna bitka subotara i nedjeljara traje stoljećima.

Dobru analizu prijevare oko svetkovanja nedjelje, možete naći na www.pickle-publishing.com:
The Church "Fathers" Concerning the Lord's Day


Tu su odbačene sljedeće tvrdnje kršćana koji slave nedjelju:
  • "Kršćani su uvijek slavili prvi dan (nedjelju)"
  • "Kršćani se pozivaju na spise stare 1900 godina!"
  • "Povijesni zapisi jasno dokazuju da su kršćani, od samih početaka, slavili mise prvoga dana tjedna (u nedjelju) a nikada na sabat (7. dan, subota)."
No nakon objektivne analize citiranih tekstova, gornje tvrdnje padaju u vodu:
  1. Oni koji to tvrde vjerojatno nikada nisu niti pročitali izvorne navode.
  2. Tko god je sakupio te citate, namjerno je pokušao obmanuti lažnim prijevodom i izbacivanjem ključnih dijelova rečenica.
Godine 321., rimski car Konstantin konačno uvodi reda među kršćanske biskupe i vjernike, "Časnog dana Sunca, neka se službenici i narod koji prebiva u gradovima odmaraju, a sve radionice zatvore." (Codex Justinianus lib. 3, tit. 12, 3; trans. in Philip Schaff, History of the Christian Church, Vol. 3, p. 380, note 1).

Cut, copy & paste

Da bi nekako prikrili izbacivanje jedne zapovjedi i ne ostali samo na devet (što bi izgledalo bez veze), kršćani Desetu Božju zapovijed lijepo režu po pola, pa je jedan dio deveta, a drugi dio nova, deseta Božja zapovijed:
10. Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!"

Prekraja se u politički korektnije:
9. Ne poželi tuđega ženidbenog druga.
10. Ne poželi nikakve tuđe stvari.

Kako se Bog do sada nije pobunio protiv takvoga prepravljanja, vuk sit, a ovce na broju (barem one katoličke, ako ne druge).

No Isus Krist se ne bi složio s nikakvim ispravcima i "korekcijama" zapovjedi (čak niti najmanjih a kamoli glavnih!), jer: "Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom."


Usporedba Deset Božjih i Crkveno prerađenih Božjih Zapovjedi

Bog (Knjiga Izlaska 20, 2-17) Crkva (Katekizam)
1. Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene." 1. Ja sam Gospodin Bog tvoj: nemaj drugih bogova osim mene."
2. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi. 2. Ne izusti imena Gospodina Boga svoga uzalud.
3. Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo. 3. Spomeni se da svetkujes dan Gospodnji.
4. Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni. 4. Poštuj oca i majku.
5. Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj. 5. Ne ubij.*
6. Ne ubij.* 6. Ne sagrijesi bludno.
7. Ne učini preljuba. 7. Ne ukradi.
8. Ne ukradi. 8. Ne reci lažna svjedočanstva.
9. Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga! 9. Ne poželi tuđega ženidbenog druga.
10. Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!" 10. Ne poželi nikakve tuđe stvari
______
*Ne ubij. Ova zapovijed bez dodatnih pojašnjenja je besmislena. Ne ubij manijaka s bombom koji prijeti da će je baciti na skupinu djece? Zločinca? Zaraženog smrtonosnim virusom koji prijeti da će izazvati epidemiju? Svojeručno umorstvo ili preko plaćenog ubojice ili podržavanjem političara, izvršne vlasti...inkvizicije? Neprijatelja u ratu koji je došao osvajati? Idolopoklonika? Špijuna? Životinje? Biljke? Bakterije? Zametak od par dana? Vegetirajuće tijelo? Kukce?

**Židovski teolozi se izvlače da tu u originalu stoji "Ne počini umorstvo" - misleći na to da je zabranjeno ubiti OSIM ako to nije propisano njihovim Zakonom - dakle zabranjeno je "nezakonito/nepravedno ubojstvo". No time se problem samo gura pod tepih. Kakvo je to "nepravedno" ubojstvo? Dalje piše kada valja ubijati. Obrađuju se pojedinačni slučajevi, ali Jahve potiče, a i sam je aktivni sudionik, mnogih masovnih genocida i ubojstava koji više nalikuju hiru tiranina nego imaju išta s pravednošću:

Tko god udari čovjeka pa ga usmrti, neka se smrću kazni. Ali ako to ne učini hotimično, nego Bog pripusti da padne u njegovu šaku, odredit ću ti mjesto kamo može pobjeći.
Tko hotimično navali na svoga bližnjega te ga podmuklo ubije, odvuci ga i s moga žrtvenika da se pogubi.
Tko udari svoga oca ili svoju majku, neka se kazni smrću.
Tko otme čovjeka - bilo da ga proda, bilo da ga u svojoj vlasti zadrži - neka se kazni smrću.
Ako se ljudi posvade, pa jedan od njih udari drugoga kamenom ili šakom, ali ovaj ne pogine nego padne u postelju, ali poslije ustane i mogne izlaziti, makar i sa štapom, onda onome koji ga je udario neka je oprošteno, samo neka mu plati njegov gubitak vremena i pribavi mu posvemašnje izlječenje.
Ako tko udari batinom svoga roba ili svoju ropkinju te umru pod njegovom šakom, mora snositi osvetu. Ali ako rob preživi dan-dva, neka se osveta ne provodi, jer je rob njegovo vlasništvo.
Ako se ljudi pobiju i udare trudnu ženu te ona pobaci, ali druge štete ne bude, onda onaj koji ju je udario neka plati odštetu koju zatraži njezin muž...

Religija je zapravo uvjerila ljude da:

Postoji nevidljivi čovjek.... Koji živi na nebu! I vidi i kontrolira svakoga i sve što radimo!

I ima popis 10 STVARI KOJE NE ŽELI DA ČINIŠ! A ako uradiš BILO koju od tih 10 stvari, on ima mjesto koje GORI, i PATNJE i MUČENJA i TORTURE gdje će te poslati da VJEČNO ŽIVIŠ U STREPNJI!!

Ali zapamti... On te voli!!"

Iz videa gdje popularni komičar George Carlin "reducira" 10 Božjih zapovjedi:
(transkript nastupa je na ovoj adresi)


Bog naređuje: "Ubij ih!"

Bog Jahve preko Svetoga Pisma određuje neke Zakone. Najstroži su Njegovi Zakoni kojima se kažnjava smrću na licu mjesta - u vidu kamenovanja počinitelja, ili nekom drugom egzekucijom. Božanski razlozi zašto bi vas po Bibliji trebalo ubiti:
  • (a) udariš li oca ili majku (Izl. 21,15);
  • (b) kidnapiranje (Izl. 21,6 );
  • (c) kletva na oca ili majku (Iz. 21,17, Lev. 20,9);
  • (č) proročica ste i učite i zavodite Isusove sluge koji se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima - Sin Božji će vam djecu smrcu pobiti (Otkrivenje 2,18)
  • (d) ako dodirnete planinu (Iz. 19,12);
  • (e) ako vaš vol nekoga ubije (Izl. 21,29);
  • (f) ako legnete sa životinjom (Levit. 22,18, Levit. 18,23; Pon. zak. 27,21);
  • (g) davanje žrtve drugom bogu (Izl. 22,20);
  • (h) ako radite u subotu/Sabat (Izl. 31,14-15);
  • (i) pijete vino ili kakvo drugo opojno piće pod Šatorom sastanka (Lev. 10,9);
  • (j) počinite preljub sa ženom svoga susjeda (Lev. 20,10, Broj. 22,22);
  • (k) legnete s očevom ženom (Lev. 20,11);
  • (l) legnete s punicom (Lev. 20,12);
  • (m) počinite homoseksualni čin (Lev. 20,13);
  • (n) ako ste medij ili čarobnjak (Lev. 20,27);
  • (o) ako ste vještica (Izl. 22,18);
  • (p) svećenikova ste kćerka i prokurvala ste se (Lev. 21,9);
  • (q) blasfemija imena Gospodinova (Lev. 24,16);
  • (r) psujete (Lev. 24,14);
  • (s) svjetovnjak koji bi se približio svećenicima (Broj. 3,10);
  • (t) prinosili neposvećenu vatru (Broj. 3,4);
  • (u) skupljanje granja na sabat (Broj. 15,32-35);
  • (v) služenje ili obožavanje drugih bogova (Broj. 17,2-5);
  • (w) pokazati prjezir prema Gospodinovom svećenstvu ili sudcu (Broj. 17,12);
  • (x) ne podložiti se roditeljima (Broj. 21,18-21);
  • (y) niste nevina prije braka (Broj. 22,20-21);
  • (z) zaručena ste djevica koja nije vrištala kada su je silovali (Broj. 22,23-24);
  • (aa) za sex sa svojom ženom + njezinom majkom (Lev. 20,14);
  • (bb) lažni ste prorok (Broj. 18,20);
  • (cc) zadržali ste nešto milodara za sebe i zatajili to svećenicima (Djela apostolska 5,1);
  • (dd) rekli ste ljudima da traže druge bogove (Broj. 13,2,5);
    (što nije niti čudno nakon svih prethodnih točaka ... )
Sve su to Božja pravila koja Isus-Bog nije ukinuo (Trojstvo). Zamislite živjeti u društvu koje se toga drži. Ne biste dugo opstali, zar ne?


Kviz: Popis ubojstava - Bog naspram Sotone

Što mislite, tko je veći ubojica (prema Bibliji); Bog ili Sotona? Prema kršćanskoj predaji, Bog je Apsolutno Dobro, dok je Sotona apsolutno zlo. Stoga biste mogli pomisliti da se njihovi postupci također odražavaju u Bibliji. Međutim, pogledajmo na popis umorstava i genocida koja je počinio Bog u odnosu na Đavla. Rezultati su sablažnjivi i u cijelosti proturječni tradicionalnim stereotipima! Ubojstva gdje je broj ubijenih spomenut u Bibliji, navedena su u brojkama, a ubojstva gdje je broj ubijenih nepoznat, navedena su sa znakom pitanja "?".

Ubio ih Bog

? ---------- Podavljeni svi na svijetu (i malena djeca naravno) osim Noe i njegove uže rodbine (Postanak 7,23)
1 ---------- U stup soli pretvorena Lotova supruga jer je bila radoznala pa se okrenula vidjeti Božji vatromet (Postanak 19, 26)
? ---------- Spaljeni svi stanovnici Sodome i Gomore uklj. djecu (osim "dobroga" Lota koji je dao svoje kćeri-djevice muškoj rulji, a poslije je spavao s obje i on) (Postanak 19, 24)
? ---------- U prah srušeni gradovi Adma i Sebojim sa svom djecom "Sva je zemlja njegova samo sumpor i sol...jednaka je srušenoj Sodomi i Gomori, Admi i Sebojimu, što ih Jahve sruši u svojoj ljutini i gnjevu.' (Ponovljeni zakon 29, 22)
1 ---------- Ubio Era, Judinog sina prvorođenca (Postanak 38, 7
1 ---------- Ubio Erova brata Onana, jer je prolio sjeme na tlo tako da ne začne potomka ženi svoga brata, koju je bio prisiljen oženiti (Postanak 38, 9-10)
? ---------- Tuča s neba (7. nevolja) ubija Egipćane (Izlazak 29,25)
? ---------- Prvorođence svih stanovnika Egipta ubija Bog/Zatornik od Boga poslat (Izlazak 12, 29) (čak i djecu robova i Izraelaca i mladunčad stoke, ako nisu krvlju premazali okvir vrata)
? ---------- Potopio faraona kome je isti "otvrdnuo srce" i svu njegovu vojsku u Crvenom moru (Izlazak 14, 26-28)
2 ---------- Nadaba i Abihu jer su "prinosili neposvećenu vatru"
? ---------- Spalio neke Židove radi jadikovanja
? ---------- Bacao na Amorejce s neba tuču kamenja te su ginuli da bi Jahvin svećenik Jošua pobijedio u bitci
? ---------- Poslao pošast na Židove, jer su bili proždrljivi
11 --------- Poslao pošast na Židove glasnike, koji su donijeli loše vijesti o Obećanoj zemlji
251 -------- Koraha oganj proždro + dvjesto i pedeset ljudi, jer su se usudili kritizirati Mojsija
? ---------- Gospodin prouzroči da se Zemlja otvori i proguta cijele obitelji, jer su se njihovi očevi bunili (Brojevi 16, 27-33)
250 -------- Vatra od Gospodina guta 250 ljudi (Brojevi 16, 35)
14.700 ----- Poslana pošast na Židove tek tako (Brojevi 16, 49)
"mnogi" ---- Poslane zmije otrovnice na Židove (Brojevi 21, 6)
24.000 ----- Kuga ubila Židove koji su poštivali Boga Baala (Brojevi 25, 9)
? ---------- Filistejci
50.070 ----- Židova koji su se usudili pogledati u Zavjetni kovčeg (1 Samuel 6, 19)
1 ---------- Nabala, jer se izrugivao poročnom Davidu
1 ---------- Uziju za dodirivanje Kovčega saveza, jer se drznuo zadržati ga da ne padne na tlo
1 ---------- Davidovo i Betšebino novorođenče radi grijeha njegova oca
70.000 ----- Poslao pošast, jer je David griješio (2 Samuel 24, 15)
51 --------- Vatra s neba proždrje proroke od Boga Baala (2 Kraljeva 1, 10-12)
102 -------- Poslao vatru dolje na Ahazijine ljude
42 --------- Poslao medvjede da rastrgaju 42 djece koja se izrugivahu ćelavom Eliji ("Ćelo!") (2 Kraljeva 2, 23-24)
? ---------- Poslao lavove da pobiju osvajače
185.000 ---- Asiraca (2 Kraljeva 19, 35)
80.000 ----- Puno zlih Izraelićana
1 ---------- Suprugu proroka Ezekije: "Evo, nenadanom smrću oduzet ću ti radost očinju! Ne tuguj."(Ezekija 24,15-18)
1 ---------- Joram; udari ga Jahve "tako da će ti crijeva izaći od bolesti koja će trajati dane i dane" - te je umro u strašnim mukama
? ---------- Bog baca kletvu na grad Jeruzalem "jer nije upoznao dana svoga pohođenja", tj. jer su stanovnici odgovorni za smrt njegova Sina. Kletva se ostvaruje oko 70. god. kad Rimljani razore i rasele Jeruzalem. "Doći će dani na tebe kad će te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okružit će te i pritijesniti odasvud. Smrskat će o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I neće ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao časa svoga pohođenja ." Evanđelje po Luki 19,41
2 ---------- Vjernike Ananiju i Safiru ubio na licu mjesta, jer su nešto novca od milodara zadržali za sebe i nisu sve svoje novce stavili pred noge Apostolima (Djela 5,1)
1 ---------- Tetrarha Heroda kojega "udari anđeo Gospodnji te on rascrvotočen izdahnu" (Djela 12,23)
? ---------- Djecu/sljedbenike neke proročice Jezabele Sin Božji/Isus/Bog će "smrću pobiti" (Otkrivenje 2,18) (on ne laže, pa je to valjda i učinio ili planira).
0 ---------- šalje svoga Sina u smrt: 1. Ivanova 4,10 (... On je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše), ali kako se može raditi i o božjem samoubojstvu (Trojstvo: Sin=Otac), moramo otpisati taj "zločin".
? ---------- Bog šalje Jahače Apokalipse/Anđele s trubama koji uništavaju veliki dio čovječanstva (više puta, na razne okrutne načine) prije Sudnjega dana (Otkrivenje iz Isus-Kristovog Novog Zavjeta).
__________
400.189 + ? === Zbroj koliko je ubio Bog!

Ubijeno na izričitu Božju naredbu datu njegovim odanim sljedbenicima

? ---------- Jakobovi sinovi ubili sve ljude u Šekemu
3.000 ------ Židova koji su veselo plesali oko Zlatnog Teleta (Izlazak 32, 27-29)
1 ---------- Čovjeka koji je skupljao drva na Šabat (Brojevi 15, 32-36)
? ---------- Kanaance (Brojevi 21, 3)
? ---------- Gospodin naredi Mojsiju ubiti ljude i izložiti ih usred bijela dana tako da Božiji bijes može biti skrenut podalje od Izraela (Brojevi 25, 4)
? ---------- Zauzeo grad Hesbon od Amorita
? ---------- Sve ljude Bašana
? ---------- Sve Midjance osim djevojki-djevica koje su zadržali zase (Brojevi 31, 17-18) (Ako su neudate djevojke četvrtina populacije, onda je pobijeno 96.000 ljudi na Mojsijevu naredbu)
? ---------- Izraelićani uništavaju muškarce, žene i djecu grada Sihona, ne ostavljajući preživjele, nakon što ih je Gospodin njima izručio (Ponovljeni zakon 2, 33-34)
? ---------- Izraelićani uništavaju muškarce, žene i djecu grada Oga, ne ostavljajući preživjele, nakon što ih je Gospodin njima izručio (Ponovljeni zakon 3:6)
? ---------- Svi u Jerihonu osim Rahabe, prostitutke koja je izdala svoj vlastiti grad (Jošua 6, 21-27)
? ---------- Akana i cijelu njegovu obitelj (koji nisu imali ništa s njegovom krađom iz ratnog plijena) (Jošua 7, 19-26)
12.000 ---- Jošua totalno uništava ljude grada Aja, prema Božjem odobrenju (Jošua 8, 22-25)
? ---------- Svi u gradovima Amalek, Makeda, Libnah, Lakiš, Egnolit, Jarmut, Geder, Hebronite, Debirit, Horma, Arad, Adelam, Betel, Tapua, Hefer, Afeh, Lašeron, Madon, Tasnah, Megido, Kedeš, Jokneam, Balegar, Goim, Terza, Gibeonite (grad veći od Aja s 12.000) i sve Amorite. * Ako je grad Aj prosjek: 12.000 x 27 = 324.000 ubijenih.
10.000 ---- Kanaanance od Bezeka (Suci 1, 4)
10.000 ---- Izraelićani ubijaju Moabite sa pomoći Gospodinovom (Suci 3, 29)
? ---------- Ljudi Jeruzalema, Šesana, Ahimaja i Talmana
? ---------- Ljudi Sefata, Gaze, Aškelona, Ekrona i kralj Moaba, Eglon.
? ---------- Armija Sisere i muškarci Karkora
? ---------- Jeftah razara 20 gradova
30 -------- Duh Gospodnji dolazi Samsonu i uzrokuje da ubije tridesetak muškaraca (Suci 14, 19)
1000 ----- Pod Duhom Gospodnjim, Samson ubija 1000 ljudi s magarećom čeljusti (Suci 15, 15)
3000 ----- Samson, s pomoću Gospodinovom, ruši stupove Filistejske kuće i uzrokuje svoju vlastitu smrt, kao i drugih muškaraca i žena (Suci 16: 27-30)
50.100 --- Muškarci roda Benđamina (Suci 20, 35, 43-48)
? ---------- Pleme Jabesh-gilead
? ---------- Amoniti, Filistejci i Amelekiti
331.269 --- David ubija masu ljudi
3 ---------- Salomon ubija nekoliko ljudi
? ---------- Sve od Jeroboamove šire obitelji
? ---------- Sve od Baašine šire obitelji
450 ------- Proroke Boga Baala
793.000 -- Sve židovske sljedbenike Boga Baala
127.000 -- Aramejci pobijeni od Izraelićana uz pomoć Gospodina (1 Kraljeva 20,28-30)
1 ---------- Čovjeka koji nije htio udariti proroka
? ---------- Moabite
172 ------- Izabelu, Ahabove sinove, Jorama, njihove svećenike i njihove prijatelje
142 ------- Ahazijine rođake
? ---------- Žrtva prvorođenaca Izraela, tako budu u strahu Gospodinovom.
? ---------- Sve Baalove sljedbenike
1 ---------- Atalija za ubijanje sinova
1 ---------- Matan Baalski svećenik
10.002 --- Edomiti i dvoje sluge
? ---------- Sve trudnice u Tirzu
20.000 ---- Ezekija ubija masu ljudi
500.000 -- Izraelićani ubijaju jedni druge
50.000 --- Etiopljana
23.000 --- Seerita
510 ------- Hamanove vojske
75.300 ---- Još vojske
____________
2.017.956 + ? === Ukupno ubijenih od Božjih sljedbenika po Njegovu nalogu!

Tako da sveukupni zbroj iznosi:

400.189 ... ubio ih Bog

+ 2.017.956 ... ubili ih Božji sljedbenici
_____________
= 2.419.045 + ? === ljudi ubio Bog i njegovi sljedbenici pod Njegovim nalogom PLUS nepoznati iznos koji po svoj prilici premašuje milijune, uključujući cijeli svijet u vrijeme Noe, i preko 60 cijelih gradova!

O da, ne smijemo zaboraviti...

u odnosu na Sotonu:

10 ... ubio ih Sotona. Srušio je kuću na Jobovu djecu, nakon što mu je Bog dao Svoju suglasnost da to učini (radi oklade da vidi hoće li prokleti Boga zbog svih nedaća koje će ga zadesiti).

Job
U zemlju Usu živio jednoć Job, pravedni, bogobojazni i pobožni covjek. Imao je sedam
sinova, tri kćeri
i prava bogatstva u stadima, što mu je pribavilo veliki ugled; njegovi su sinovi
naizmjence svakoga dana pozivali na svečani objed, na kojem su sudjelovale i sestre. A Job
je svakoga dana za svoju djecu prinosio žrtve paljenice, jer je htio spriječiti da se Jahve
naljuti na njih.

Pošto su se sinovi Elohimovi jednoga dana opet okupili pred Jahvom, Jahve zapita Satana
kako je njegovom pobožnom i čestitom sluzi Jobu. Satan odgovori Jahvi: Doslovce si ga
zasuo blagoslovom. Ali samo jednom pruži ruku i dirni mu u dobra: u lice će te prokleti! —
Jahve će sada Satanu: Sa svime što ima, radi što ti drago; samo ruku svoju ne diži na nj. I
Satan udari:
Sabejci oteše Jobu svu stoku i magarce, grom ubije sve ovce, Kaldejci mu
otjeraju sve deve. Istodobno pomru i Jobova djeca, kada se prilikom jedne gozbe na njih
srušila kuća.


A za Sotonu kaže nam Isus u Novome Zavjetu:
Vama je otac đavao i hoće vam se vršiti prohtjeve oca svoga. On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.
Ivan 8, 44
___________________________________________

Ja sam Jahve i nema drugoga; ja tvorim svjetlost i stvaram tamu. Ja stvaram sreću i dovodim nesreću, ja, Jahve, činim sve to.
Izaija 45, 7


Jahvino prokletstvo

Prokletstvo kojim vas kune Jahve ako ga ne poslušate i prepravljate/skraćujete Njegove zapovjedi (interesantno da još ne prijeti PAKLOM - vječno ognjeno jezero je u Novom Zavjetu uveo njegov Sin - Isus Krist, kao svoj originalni doprinos Očevoj kletvi.)

"Ako odbacite moje zakone i prekršite moj Savez, ...evo što ću ja učiniti vama:
podvrgnut ću vas strepnji, iznemoglosti i groznici što oči troše a život gase.
Sjetve ćete svoje uzalud sijati - neprijatelji vaši njima će se hraniti. Ja ću se protiv vas okrenuti, a vaši će vas neprijatelji ametice tući. Oni koji vas mrze gospodarit će nad vama.
Bježat ćete i onda kad vas nitko ne bude progonio. Pa ako me i unatoč tome ne poslušate, ja ću vas sedmerostruko kažnjavati za vaše grijehe. Slomit ću ja vašu drsku silu.

Budete li se još i dalje protivili, ne htjednete li me poslušati, sedmerostruko ću još na vama povisiti rane za vaše grijehe. Na vas ću pustiti šumsku zvjerad da vas liši djece, blago vam podavi a vas prorijedi tako da vam putovi postanu pusti.

Ako vas ni to ne popravi nego nastavite življenje koje se meni protivi, onda ću se i ja suprotstaviti vama i sam ću vas još sedmerostruko udariti za vaše grijehe. Na vas ću dovesti mač neka se iskali osvetom za Savez.

A kad se zbijete u svoje gradove, poslat ću na vas kugu i bit ćete predani u ruke neprijatelju. Još kad vam obustavim namicanje kruha, deset žena moći će vam peći kruh u jednoj peći i na mjeru će vam kruh davati. Jest ćete, ali se nećete nasititi.

Ako me ni tada ne poslušate nego mi se dalje budete suprotstavljali, i ja ću se vama suprotstaviti - sedmerostruko ću vas kazniti za vaše grijehe. Jest ćete meso od svojih sinova, jest ćete meso od svojih kćeri. Porušit ću vaše idolske uzvišice; oborit ću vaše kadione žrtvenike, zgrnut ću vaša mrtva trupla na trupla vaših kumira i odbacit ću vas. Gradove ću vaše pretvoriti u ruševine; svetišta ću vaša opustošiti, vaš ugodni miris neću više mirisati. Zemlju ću ja pretvoriti u zgarište tako da će se vaši neprijatelji koji se u njoj nastane zaprepastiti nad njom. Vas ću rasijati po narodima; izvući ću protiv vas mač iz korica tako da će vam se zemlja pretvoriti u pustaru a gradovi u ruševine.
A onima od vas koji na životu ostanu po zemljama svojih neprijatelja, njima ću strah u srce utjerati. U bijeg će ih nagoniti šuštaj lista što zatrepti. Bježat će kao što se bježi od mača; padat će, iako ih nitko neće progoniti. Spoticat će se jedan o drugoga kao kad se bježi ispred mača, premda ih nitko neće progoniti. Nećete se održati pred svojim neprijateljima; izginut ćete među narodima - proždrijet će vas zemlja vaših neprijatelja.
A koji od vas prežive venut će u zemljama svojih neprijatelja zbog svojih opačina; venut će i zbog opačina svojih otaca. Priznat će tada svoju opačinu i opačinu svojih otaca što su je protiv mene počinili izdajom, što su mi se protivili. I ja sam sa morao suprotstaviti njima i odvesti ih u zemlju njihovih neprijatelja."

Levitski zakonik 26, 22

Još prijetnji Svemogućega

"Jahve će te udariti sušicom, groznicom, upalom, žegom i sušom, medljikom i snijeti; to će te goniti dok te ne nestane."

"Jahve će te udarati egipatskim prištevima, čirevima (originalno je: hemoroidima), krastama i svrabom, od kojih se nećeš moći izliječiti."

"Tvoga će vola na tvoje oči zaklati, ali ti od njega nećeš jesti; tvoga će magarca ispred tebe otimati, ali ti ga neće vraćati;"

Sine čovječji, ovako govori Jahve Gospod: Reci pticama, svemu krilatom i svemu zvijerju: skupite se i dođite! Saberite se odasvud na žrtvu moju koju koljem za vas, na veliku gozbu po izraelskim gorama, da se najedete mesa i napijete krvi. Najedite se mesa od junaka i napijte se krvi zemaljskih knezova, ovnova, janjaca, jaraca, junaca, ugojene stoke bašanske! Najedite se do sita pretiline i napijte se krvi mojih klanica koje sam vam naklao. Nasitite se za mojim stolom konja i konjanika, junaka i ratnika!' - riječ je Jahve Gospoda.

"Imat ćeš masline po svemu svome području, ali se uljem nećeš mazati jer će ti masline opadati."

"Meso ću ti razbacat' po gorama, doline ću prekriti strvinom tvojom. Istekom iz tebe zemlju ću napojiti, krvlju tvojom po gorama, i korita riječna njome napuniti. A kada te utrnem, nebesa ću potamniti i zvijezde na njima ugasiti !"

"I žena najnježnija i najmekša što bude u tebe - toliko nježna i tankoćutna da se ne usuđuje spustiti stopala na zemlju - zlobnim će okom gledati na muža u svome naručju, i na sina svoga, i na kćer svoju, i na posteljicu svoju što joj iziđe između nogu, i na djecu što ih ima roditi, jer će ih potajno jesti, oskudna u svemu, zbog nevolje i jada kojim će te neprijatelj tvoj pritisnuti po svim gradovima tvojim."



"Poštuj Subotu ili smrt" - Jahvina je riječ:

Kad su Izraelci bili u pustinji, nađu čovjeka kako kupi drva u subotnji dan. I oni koji su ga našli da kupi drva dovedu ga Mojsiju i Aronu i svoj zajednici. Stave ga pod stražu, jer još nije bilo određeno što treba s njim učiniti. "Toga čovjeka treba pogubiti!" - reče Jahve Mojsiju. "Neka ga kamenjem zaspe izvan tabora sva zajednica." Sva ga zajednica izvede izvan tabora i zasu ga kamenjem te on poginu, kako je Jahve zapovjedio Mojsiju.
Brojevi 15, 32-36

"Držite, dakle, subotu, jer je ona za vas sveta. Tko je oskvrne neka se pogubi; tko bude u njoj radio ikakav posao neka se odstrani iz svoga naroda."

A evo kojom će ranom Jahve udariti sve narode koji budu zavojštili na Jeruzalem: meso će im se raspadati dok budu na nogama; oči će im trunuti u dupljama, jezik gnjiti u ustima.

Veliki prorok Ilija galami na kralja koji je obožavao drugog Boga, a ne milostivog Jahvu: "Oboljet ćeš od mnogih bolesti: od bolesti u crijevima, tako da će ti crijeva izaći od bolesti koja će trajati dane i dane.

"Poslije svega toga udari ga Jahve neizlječivom crijevnom bolešću. Ona je trajala dane i dane, a kad su se navršile dvije godine, izašla su mu crijeva s bolešću te je umro u strašnim mukama."

2Ljetopisi 22,18

Kazna za nezahvalnost
A ja sam Jahve, Bog tvoj sve od zemlje egipatske: drugog Boga osim mene ne ljubi! Osim mene nema spasitelja. Ja te ljubljah u pustinji, u zemlji suhoj. Ja ih pasoh, i siti bijahu; nasićenima srce se uzoholi; i tako me zaboraviše. Stoga ću im biti kao lav, kao leopard što na putu vreba; kao medvjedica kojoj ugrabiše mlade, ja ću se na njih baciti, rastrgat' im grudi do srca; k'o lav ću proždrijeti meso njihovo, zvijeri će ih poljske rastrgati.
Hošea 13, 4


BIBLIJSKA BLASFEMIJA

Jahve je ljubomoran Bog

Tema je to koja se provlači cijelom Biblijom. O samoj ljubomori, biblijski pisci mudro zbore. Radi se o sebičnoj posesivnosti koja je uzrok mnogih zala i vrlo ružan osjećaj:

Ne budi ljubomoran na svoju ljubljenu ženu i ne uči je pakosti na svoju štetu.

...ali je tuga i jad žena ljubomorna na ženu i bič jezika koji sve jednako udara.

Doista, budalu njegov bijes ubija, luđaka će sasvim skončat ljubomora.

Jer bijesna je ljubomornost u muža: on ne zna za milost u osvetni dan; ne pristaje ni na kakav otkup i ne prima ma kolike mu darove dao.

Mirno je srce život tijelu, a ljubomor je gnjilež u kostima.

Jarost je okrutna i srdžba žestoka a tko će odoljeti ljubomoru?

A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično.


Ali ako se radi o Bogu Jahveu - Ocu Isusa Krista Nazarećanina (u biti sve je to isto Trojstvo) - ljubomora je glavno svojstvo:
Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran.

Nego porušite njihove žrtvenike, oborite njihove stupove, počupajte im ašere! Jer ne smiješ se klanjati drugome bogu. Ta Jahve - ime mu je Ljubomorni - Bog je ljubomoran.

Zato pazite da ne zaboravljate Saveza što ga je Jahve, Bog vaš, sklopio s vama te sebi ne pravite klesanih likova bilo čega što je Jahve, Bog tvoj, zabranio. Jer Jahve, Bog tvoj, oganj je što proždire; on je Bog ljubomoran.

Ne idite za drugim bogovima između bogova drugih naroda što su oko vas. Jer je Jahve, Bog tvoj, što stoji u sredini tvojoj, ljubomoran Bog; gnjev bi Jahve, Boga tvoga, usplamtio protiv tebe i istrijebio te sa zemlje.

Takvome neće Jahve nikad oprostiti, nego će se gnjev i ljubomornost Jahvina izliti na tog čovjeka, tako da će se sve prokletstvo zapisano u ovoj knjizi na nj oboriti te će Jahve izbrisati ime njegovo pod nebom.

Tuđim bozima učiniše ga ljubomornim, razjariše ga gnusobama.

Ništavnim me bogom na ljubomor potakoše, razdražiše me ništavilima svojim, i ja ću njih ljubomornim učinit', pukom ništavnim, razdražit ću ih glupim nekim narodom!

svojom će ih desnicom Gospod zakriliti i svojom ih mišicom zaštititi. Latit će se svog žara ljubomornog kao oružja i naoružat će sve stvorenje da kazni svoje neprijatelje;

Tada reče Jošua narodu: "Vi ne možete služiti Jahvi, jer je on Bog sveti, Bog ljubomorni, koji ne može podnijeti vaših prijestupa ni vaših grijeha. Ako ostavite Jahvu da biste služili tuđim bogovima, okrenut će se protiv vas i uništit će vas, pošto vam je bio dobro činio."


Jahvina srdžba

Jahve je Bog ljubomoran i osvetnik! Jahve se osvećuje, gospodar srdžbe! Jahve se osvećuje svojim protivnicima, ustrajan u gnjevu na neprijatelje.

...u vatri moje ljubomore bit će sva zemlja sažgana.

Sve će to učinit' ljubomora Jahvina!

I kad iskalim jarost svoju nad njima, spoznat će da sam to ja, Jahve, u ljubomori svojoj bio rekao. Opustošit ću te, izvrgnut ću te ruglu

Sve će to učinit' ljubomora Jahve nad Vojskama.

Oborit ću na te svu svoju ljubomoru, neka s tobom jarosno postupe: nos i uši neka ti odsijeku

Evo, govorim u ljubomori i jarosti jer moradoste podnositi rug naroda.' Zato ovako govori Jahve Gospod

Na gnjev ga nagnaše svojim uzvišicama, na ljubomor navedoše kumirima svojim. Bog vidje i gnjevom planu, odbaci posve Izraela.

Riječ je Jahve Gospoda - gnjev će mi iz nosa planuti. U ljubomori svojoj i u ognju jarosti svoje odlučih: U onaj dan bit će silan potres

Dokle još, Jahve? Zar ćeš se svagda srditi? Zar će ljubomora tvoja poput ognja gorjeti?


Jahve urotnik i lažljivac

A Mihej reče: "Zato čujte riječ Jahvinu. Vidio sam Jahvu gdje sjedi na prijestolju, a sva mu vojska nebeska stajaše zdesna i slijeva. Jahve upita: 'Tko će zavesti izraelskoga kralja Ahaba da otiđe i padne u Ramot Gileadu?' Jedan reče ovo, drugi ono. Tada uđe jedan duh, stade pred Jahvu i reče: 'Ja ću ga zavesti!' Jahve ga upita: 'Kako?' On odvrati: 'Izaći ću i bit ću lažljiv duh u ustima svih njegovih proroka.' Jahve mu reče: 'Ti ćeš ga zavesti. I uspjet ćeš. Idi i učini tako!' Tako je, evo, Jahve stavio lažljiva duha u usta tvojim prorocima; ali ti Jahve navješćuje zlo."
Mihaj, 2Ljetopisi 18, 18-21

"Tada zao duh Jahvin obuze Šaula: kad je sjedio u svojoj kući, s kopljem u ruci,"

Jahve krivokletnik, kradljivac, prevarant + pljačkaš

Jahve je prišapnuo Mojsiju kako će Izraelci "posuditi" zlata i srebra od svojih susjeda Egipćana, a onda im ga neće vratiti. Reče lukavi Bog:
Dobro ću raspoložiti Egipćane prema ovome narodu, pa kad pođete, nećete poći praznih ruku. Svaka će žena zatražiti (treba pisati riječ: POSUDITI) od svoje susjede i stanarke u svojoj kući nakita srebrnog i zlatnog i odjeće. To stavite na svoje sinove i kćeri. Tako ćete oplijeniti Egipćane."

(u originalu piše: "Svaka će žena POSUDITI ...!", a ne ZATRAŽITI. Radi se o pokušaju ublažavanja božje prjevare).

Treba razumjeti Bibliju u povijesnom okruženju i tadašnjem načinu razmišljanja. Ta podvala je ustvari "prepredena lukavština", jer su prevareni oni koji su njih maltretirali. U smislu: "lukavo smo vas opljačkali, a još ste ispali i budale, a mi pametni i puni zlata i srebra". Slušali smo Božije naputke, a On je ionako taj koji kroji moral i pravdu.

Kod prevođenja Biblije (a prevode u pravilu crkvenjački plaćenici ili vjerni simpatizeri), uvijek se pokušava ublažiti prijevod i ukrasiti ga. Nema nekakvog kontrolora koji bi to obuzdao.

Na engleskom je poštenije napisano prema originalu: borrow = posuditi (uz obećanje da će brzo vratiti !), a ne nepovratno zatražiti, kao na hrvatskom.

King James Version (KJV)
But every woman shall borrow of her neighbour, and of her that sojourneth in her house, jewels of silver, and jewels of gold, and raiment: and ye shall put [them] upon your sons, and upon your daughters; and ye shall spoil the Egyptians.
http://www.blueletterbible.org/kjv/Exd/Exd003.html

Ako su "pošteno uzeli naplatu za robovanje uz privolu Egipćana", to ne bi bila nikakva (lukava) prjevara i pljačka. Egipćani bi, na taj način, isplatili svoje grijehe, kao neka vrsta okajanja, pa ih Jahve više ne bi imao pravo kažnjavati.

Zaključak: Bog je Izraelce naveo na krivokletstvo i lopovluk. Recite da ćete posuditi zlato, pa im ne vratite = krađa.

Onda je Bog poklao svu prvorođenu djecu u Egiptu:

U ponoći Jahve pobije sve prvorođence po zemlji egipatskoj: od prvorođenca faraonova, koji je imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca sužnja u tamnici, a tako i sve prvine od stoke. Noću ustane faraon, on pa svi njegovi dvorani i svi Egipćani, jer se strašan jauk razlijegao Egiptom: ne bijaše kuće u kojoj nije ležao mrtvac.

I ode narod natovaren zlatom i srebrom i lijepim haljinama koje je posudio od svojih, dojučerašnjih susjeda.

Jahve zavodnik

"Ti me zavede, o Jahve, i dadoh se zavesti, nadjačao si me i svladao me."

"Ah, Jahve, Gospodine, zaista nas teško prevari kad reče: 'Uživat ćete mir' a sad nam je mač pod grlom.'"

Jeremija 20, 7

Jahve protiv "proroka"

Zato ovako govori Jahve: "Proroci ti što u moje ime prorokuju, a ja ih nisam poslao, te govore da neće biti ni mača ni gladi u zemlji ovoj, sami će od mača i gladi poginuti. A narod ovaj kojemu prorokuju ležat će po ulicama jeruzalemskim, pokošen mačem i glađu, i neće biti čovjeka da ga pokopa - njih, žene njihove, sinove i kćeri njihove. Tako ću na njih izliti zloću njihovu."

"Otjeraj ih ispred lice mojega, neka idu od mene! Ako te upitaju: 'Kamo da idemo?' odgovori im: 'Ovako govori Jahve: Tko je za smrt, u smrt! Tko je za mač, pod mač! Tko je za glad, u glad! Tko je za izgnanstvo, u izgnanstvo!' Poslat ću na njih četiri nevolje - riječ je Jahvina: mač da ih ubija, pse da ih rastrgaju, ptice nebeske i zvjerad da ih žderu i zatiru.

Jeremija 15, 1-4

Jahve nepravedni ubojica (po ko zna koji put)

Kad su došli do Nakonova gumna, posegnu Uza rukom za Kovčegom Božjim da ga pridrži jer ga volovi umalo ne prevrnuše. Ali se Jahve razgnjevio na Uzu: Bog ga na mjestu udari za taj prijestup, tako da je umro ondje, kraj Kovčega Božjega.

Aleluja*
_______
*Židovska riječ koja znači: "Hvalite Jahvu!"

Jahve se osvećuje na djeci radi očevih grijeha

Jahve je spor na srdžbu, a bogat milosrđem; podnosi opačinu i prijestup, ali krivca ne ostavlja nekažnjena, nego opačinu otaca kažnjava na djeci do trećega i četvrtog koljena.

Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.


Aleluja.

Sotonizam u Bibliji?!

Jedan od načudnijih obreda koji Jahve naređuje Mojsiju je da baci kocku i jednog jarca žrtvuje Njemu u čast, a drugoga šalje Azazelu. To se čini za okajanje grijeha.

Ali tko je Azazel koji se stavlja u isti rang s Bogom ?

Azazel je židovsko ime za Sotonu! Namjerno je ostavljeno u originalu da se ne zbune vjernici. Žrtvovanja su se obavljala i za Boga i za Sotonu ! S tom razlikom da je bog Jahve tražio klanje i spaljivanje jarca, a Azazel tj. Sotona da se živi jarac pusti u pustinju, valjda da mu ponese grijehe.

Pa to je sotonizam u Bibliji, svetoj knjizi!

...neka uzme oba jarca i postavi ih pred Jahvu na ulaz u Šator sastanka. Neka Aron baci kocke za oba jarca te jednoga odredi kockom Jahvi, a drugoga Azazelu. Jarca na kojega je kocka pala da bude Jahvi neka Aron prinese za žrtvu okajnicu. A jarac na kojega je kocka pala da bude Azazelu neka se smjesti živ pred Jahvu, da se nad njim obavi obred pomirenja i otpremi Azazelu u pustinju.

Tako će jarac na sebi odnijeti sve njihove krivnje u pusti kraj. Ovaj zakon neka za vas trajno vrijedi.

Levitski 16, 29

Azazel se detaljno opisuje u Knjizi o Henoku. Na kraju njegove pobune, on biva sputan za ruke i noge i bačen u podzemlje, gdje će čekati posljednji sud i biti bačen u vatru.

Jahve kipti od bijesa

Mirjam i Aron uzeše rogoboriti protiv Mojsija zbog žene Kušanke kojom se oženio...
A Mojsije je bio veoma skroman čovjek, najskromniji čovjek na zemlji.
Kako se onda niste bojali govoriti protiv sluge moga Mojsija?"
Uskipjevši gnjevom na njih, Jahve ode. Čim se od šatora oblak udaljio, gle! Mirjam ogubavi, kao snijegom posuta.


Jahve ubija pravednike

'Ovako govori Jahve Gospod: Evo me na te! Trgnut ću mač iz korica, istrijebit ću iz tebe sve - i pravedna i bezbožna! Da iz tebe istrijebim pravedna i bezbožna, trgnut ću evo mač iz korica na svako tijelo, od sjevera do juga.

Jahve potiče serijskog ubojicu na pljačkanje mrtvaca

Tada duh Jahvin dođe na njega (Božjeg miljenika kosmatog Samsona), te on siđe u Aškelon i ondje pobi trideset ljudi, uze im odjeću i dade svečane haljine onima koji su odgonetnuli zagonetku, a onda se sav gnjevan vrati očevoj kući.

Jahvin plamen guta ljude + Jahve otvara Zemlju pa i ona guta ljude

A sinovi Aronovi Nadab i Abihu uzmu svaki svoj kadionik; stave u nj vatre i na nju metnu tamjana da prinesu pred Jahvom neposvećenu vatru, koju im on ne bijaše propisao. Ali izbije plamen ispred Jahve te ih proguta - poginuše oni pred Jahvom.

"Po ovom ćete vidjeti", reče Mojsije, "da me Jahve poslao da vršim sva ova djela, a da ih ne činim sam od sebe: ako ovi ljudi umru kao što umru i svi ljudi; ako ih pohodi sudbina kakva pohodi sve ljude, onda me Jahve nije poslao. Ali ako Jahve učini nečuveno: ako zemlja rastvori svoje ralje i proguta ih sa svim što je njihovo te živi siđu u Šeol, onda znajte da su ovi ljudi prezreli Jahvu." A kad on završi sve te riječi, tlo se pod njima raspukne; zemlja rastvori svoje ralje i proguta ih s njihovim domovima, sa svim Korahovim ljudima i svim njihovim imanjem. Živi siđu u Šeol, oni i sve njihovo. Onda se nad njima zemlja zatvori i oni iščeznu iz zbora. Na njihov vrisak svi Izraelci što su stajali oko njih pobjegoše govoreći: "Da i nas zemlja ne proguta!" Ali sukne oganj od Jahve te proždre dvjesta i pedeset ljudi koji su prinosili tamjan.

Tko je kao ti, Jahve među bogovima, tko kao ti sija u svetosti, u djelima strašan, divan u čudima? Desnicu si pružio i zemlja ih proguta!"


Jahve odgovoran za gluhe, nijeme i slijepe

'Tko je dao čovjeku usta?' - reče mu Jahve. 'Tko ga čini nijemim i gluhim; tko li mu vid daje ili ga osljepljuje? Zar to nisam ja, Jahve!'


Bog govori

U Bibliji su zapisane riječi sveznajućeg Stvoritelja svega univerzuma. Što nam On poručuje?

"Triput na godinu održavaj u moju čast svetkovinu.

Ne kuhaj kozleta u mlijeku njegove majke.

...ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima. Anđeo će moj ići pred tobom i dovesti te do Amorejaca, Hetita, Perižana, Kanaanaca, Hivijaca i Jebusejaca da ih uništim.

...njihove kumire poruši i stupove im porazbijaj. Iskazujte štovanje Jahvi, Bogu svome, ...

Jahve reče Mojsiju: "Reci Izraelcima da me darivaju, a vi primajte darove u moju čast od svakoga koji daje od srca. A primajte ove darove: zlato, srebro i tuč; ljubičasto, crveno i tamnocrveno predivo i prepredeni lan; učinjene ovnujske kože, pa fine kože; bagremovo drvo; ulje za svjetlo; mirodije za ulje pomazanja i miomirisno kađenje; oniks i drugo drago kamenje koje će se umetnuti u oplećak i naprsnik.

Pomirilište napravi također od čistoga zlata. Neka bude dugo dva i pol lakta, a široko lakat i pol. Skuj i dva kerubina od zlata za oba kraja Pomirilišta. Kerubini neka dignu svoja krila uvis tako da svojim krilima zaklanjaju Pomirilište. Tu ću se ja s tobom sastajati i ozgo ću ti, iznad Pomirilišta - između ona dva kerubina što su na Kovčegu ploča Svjedočanstva - saopćavati sve zapovijedi namijenjene Izraelcima."

Onda ovna zakolji, uhvati mu krvi i zapljusni njome žrtvenik sa svih strana. Isijeci zatim ovna u komade, operi mu drobinu i noge i položi ih na njegove ostale dijelove i glavu. I onda cijeloga ovna spali na žrtveniku. Žrtva je to paljenica u čast Jahvi, miris ugodan, žrtva ognjena.


Zadnje rečenice Staroga Zavjeta - prijetnje ognjem i prokletstvom!

"Jer evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih - govori Jahve nad Vojskama - da im neće ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se Imena moga bojite sunce pravde će ogranuti sa zdravljem u zrakama, i vi ćete izlaziti poskakujući kao telad na pašu. I gazit ćete bezbožnike kao prah pod nogama u dan koji spremam" - govori Jahve nad Vojskama.

Evo, poslat ću vam proroka Iliju prije nego dođe Dan Jahvin, dan velik i strašan. On će obratiti srce otaca k sinovima, a srce sinova k ocima, da ne dođem i ne udarim prokletstvom zemlju."

Malahija 4, 23










Optužnica predmeta br. JHVH-01-01-A


MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD ZA STARI ZAVJET



Predmet br. JHVH-01-01-A

TUŽITELJ MEĐUNARODNOG SUDA
protiv
GOSPODINA BOGA

Tužitelj Međunarodnog krivičnog suda za Stari zavjet, u skladu sa svojim ovlaštenjima iz članka 18. Statuta Međunarodnog krivičnog suda za Stari zavjet (u daljnjem tekstu: Statut Međunarodnog suda), optužuje:

Za GENOCID, ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI, TEŠKE POVREDE ŽENEVSKIH KONVENCIJA I KRŠENJA ZAKONA I OBIČAJA RATOVANJA, kako slijedi:



OPTUŽENI:
 Gospodin bog Jahve, nesumnjivo potomak prvog kanaanskog boga pod imenom El.
 Vjerojatno započeo karijeru kao lokalni bog grada Jeruzalema. Ubrzo se penje po hijerarhijskog ljestvici i proglašava se Stvoriteljem svijeta, svega vidljivoga i nevidljivoga, Gospodarom vremena, Bogom nad vojskama i sličnim megalomanskim titulama. Nesumnjivi je protagonist zavedenog naroda kojeg je nasumice izabrao u misiji osvajanja Obećane zemlje provodeći organizirani teror, ratne zločine i etničko čišćenje nad svim pripadnicima neizabranih naroda na osvojenim teritorijima.

---


INDIVIDUALNA KRIVIČNA ODGOVORNOST:
 Tereti se da je osobno ili u sklopu zločinačke skupine kojoj je bio na čelu, planirao, podsticao, naredio, počinio ili je na svaki drugi način pomagao i podržavao udruženi zločinački pothvat genocida i posvemašnjeg uništenja gradova Sodome i Gomore prepunih civilnog stanovništva.

 Utvrđeno je da u trenutku napada na gradove nije postojalo stanje oružanog sukoba i da su gradovi živjeli potpuno uobičajenim civilnim životom te nisu poduzimali nikakve vojne mjere niti obrane niti napada.

 Utvrđeno je da je optuženi planirao i naređivao provođenje egzekucije danima unaprijed i da je o istoj razgovarao s pouzdanim svjedokom Abrahamom (čiji kredibilitet priznaju sve kršćanske, židovske i islamske sljedbe) koji ga je od iste pokušavao odgovoriti.

 Utvrđeno je da je optuženi davao naputke i pružao pomoć te financijsku, materijalnu i logističku potporu neregularnim anđeoskim snagama nužnim za preuzimanje vlasti na tim područjima i kasnije potpuno uništenje gradova Sodome i Gomore uz maksimalne civilne žrtve.

 Utvrđeno je da je optuženi ispustio s neba kišu od sumpora i ognja s ciljem da se u cijelosti ili djelomično uništi neka nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva, te je time osobno počinio kazneno djelo genocida.












"Ako je Krist doista rekao 'Nisam došao donijeti mir nego mač', to je jedino proročanstvo u Novom Zavjetu koje se doslovce ispunilo."

"Kada je znanost bila u povojima, religija je pokušavala zadaviti ju u kolijevci. Sada, kada je znanost dostigla mladost, a praznovjerje senilnost, blijeda ruina koja drhti govori sportašu: 'Budimo prijatelji.' Podsjeća me na priču o pijetlu koji je predložio konju: "Hajde da se dogovorimo da nećemo stati jedan drugome na nogu."

[Robert G. Ingersoll]
 

© 200 znanost i biblija | znanost-i-biblija.blogspot.com